#Márnotratný prorok 1809 Katarína von Bora
zoom_out_map
chevron_left chevron_right

Katarína von Bora (Treu Martin)

manželka Martina Luthera

10,90 € Bez dane

10,90 € Bez DPH

notifications_active Posledné kusy v sklade
Popis

Zbehlá mníška vydatá za rebelujúceho mnícha. Schopná gazdiná, ktorá vytvorila domov pre rodinu aj hostí. Oddaná manželka uznávaného aj zatracovaného teológa. Starostlivá a milujúca matka desiatich detí. Takou bola Katarína von Bora.

Keď mala 6 rokov, zomrela jej matka a otec ju odviedol do kláštora, kde získala výchovu i vzdelanie. V 16 rokoch zložila sľuby a krátko na to sa začali Nemeckom šíriť reformačné ideológie, ktoré sa dostali aj za múry kláštora. Lutherove spisy Katarínu natoľko oslovili, že spolu s deviatimi mníškami ušla do Wittenbergu. Martin Luther cítil povinnosť postarať sa o tieto mníšky a našiel im prácu i manželov.

Jediná slobodná ostala Katarína a tak v roku 1525 uzavrela manželstvo s Martinom Lutherom. Bolo to manželstvo z rozumu, ale vďaka vzájomnej tolerancii a úcte sa stalo prežiareným láskou. Katarína sa stala manželovi rovnocennou partnerkou, čo v tých časoch nebolo bežné a Martin si ju vysoko vážil. Spoločne vychovávali deti, delili sa o povinnosti v domácnosti a žili príkladným manželským životom. Po manželovej smrti žila v chudobe, kvôli vojne a moru musela odísť z Wittenbergu a postarať sa o seba i deti. Zomrela vo veku 53 rokov a jej posledné slova boli: „Budem sa držať Krista.“

POČET STRÁN: 160
ROZMER: 158×240 mm
HMOTNOSŤ: 452 g
ROK VYDANIA: 2018
JAZYK: slovenčina
VYDAVATEĽSTVO: Tranoscius

Tabuľka dát
Tranoscius
T 0191/K
2 položky
Komentáre (0)